Αλκοόλ και πως επηρεάζει το μυαλό?

αλκοόλ και συνέπειες

Αλκοόλ και συνέπειες που δεν θα σας αρέσουν για τον εγκέφαλο

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ πως επηρεάζει τον οργανισμό σας η κατανάλωση αλκοόλ? Και πιο συγκεκριμένα αν επηρεάζει το μυαλό και τον τρόπο σκέψης? Η αλήθεια είναι ότι η κατανάλωση χωρίς μέτρο έχει αρνητικές επιπτώσεις μεγαλύτερες από τον πρωινό πονοκέφαλο ή την θολούρα που νιώθουμε. Οι επιπτώσεις  είναι πιο βαριές και κοντά σε ασθένειες που κάποιοι φοβόμαστε κιόλας. Η μακρόχρονη χρήση αλκοόλ μπορεί να επανα-προγραμματίσει τον ανθρώπινο εγκέφαλο και να αυξήσει το ρίσκο κατάθλιψης και άλλων ασθενειών.

Η άμεση σχέση χρήσης αλκοόλ με την άνοια

Το πως επηρεάζει το αλκοόλ τον εγκέφαλο είναι πιο πολύπλοκο από ότι μπορεί να νομίζει κάποιος. Η αλήθεια που είναι γνωστή σε όλους είναι ότι η μακρόχρονη χρήση μεγάλων ποσοτήτων αλκοόλ μπορεί να έχει καταστροφικές συνέπειες για την λειτουργία του σώματος. Ωστόσο μια έρευνα που έγινε στην Γαλλία δείχνει ότι υπάρχει στενή σχέση της χρήσης αλκοόλ με την άνοια του εγκεφάλου. Σύμπτωμα που μπορεί να εμφανιστεί και σε άτομα νεαρότερα των 65 και που τείνουν να έχουν συμπτώματα αλκοολισμού.

Η έρευνα καταδεικνύει ότι άτομα με εθισμό στο αλκοόλ και που καταναλώνουν μεγαλύτερες ποσότητες αλκοολούχων ποτών, έχουν το ρίσκο να μειώσουν το προσδόκιμο ζωής τους μέχρι και 20 χρόνια. Και με την άνοια ως την πρώτη αιτία θανάτου.

Πολλοί συνδέουν τη άνοια με την νόσο του Αλτσζάιμερ, ας δούμε όμως την σχέση τους με την βαριά χρήση οινοπνευματωδών ποτών.

αλκοόλ μεθυσμένος

Αλκοολισμός

Βαριά χρήση σε οινοπνευματώδη θεωρείται η κατανάλωση 3 ποτά ημερησίως για τις γυναίκες και 4-5 για τους άνδρες.  Υπάρχουν βέβαια κάποιοι παράγοντες που επίσης επηρεάζουν την πνευματική λειτουργία των ατόμων που καταναλώνουν αλκοόλ.

 • Πόσο πολύ και πόσο συχνά πίνει κανείς
 • Η ηλικία που κάποιος ξεκίνησε να πίνει οινοπνευματώδη
 • Αν έπινε η μητέρα στο στάδιο της κύησης του ατόμου
 • Η ηλικία, το φύλο, το γενετικό προφίλ και το ιστορικό της οικογένειας
 • Το επίπεδο της μόρφωσης
 • Η κατάσταση της υγείας και του σώματος του γενικά

Ας δούμε όμως τα συμπτώματα του αλκοολισμού:

Στην λειτουργία του οργανισμού

 • Κακός συγχρονισμός στην κίνηση
 • Κακός συγχρονισμός στην λειτουργία της ομιλίας
 • Μειωμένα αντανακλαστικά

Στην φυσιολογία του ατόμου

Έλλειψη συγκέντρωσης

Μειωμένη ικανότητα μνήμης

Στην συμπεριφορά

 • Αυξημένη πιθανότητα εμπλοκής σε διάφορες καταστάσεις κινδύνου για το ίδιο το άτομο αλλά και για το περιβάλλον του
 • Εθιστική συμπεριφορά
 • Κατάθλιψη

Η αποχή από το αλκοόλ εμφανίζει σύνδρομο στέρησης που μπορεί να περιλαμβάνει, εφίδρωση, ναυτία, έντονο στρες, παραλήρημα, οπτικοακουστικές ψευδαισθήσεις. Πάνω κάτω τα ίδια συμπτώματα δηλαδή με το να πιει κάποιος αρκετά ποτά.

Όταν κάποιος καταναλώνει αλκοόλ το συκώτι του προσπαθεί να διαχωρίσει τα τοξικά στοιχεία και να τα οδηγήσει στην αποβολή από τον οργανισμό. Ωστόσο, όταν κάποιος πίνει περισσότερο από αυτό που πρέπει, τότε το συκώτι δεν προλαβαίνει να αποβάλει όλη την τοξικότητα και μοιραία περνάει στο αίμα. Οι επιπτώσεις που μπορεί να έχει ο αλκοολισμός στην πνευματική λειτουργία εξαρτάται από τα επίπεδα συγκέντρωσης αλκοόλ στο αίμα.

Πως το αλκοόλ επηρεάζει τον εγκέφαλο?

Η αυξημένη συγκέντρωση αλκοόλ στο αίμα επηρεάζει τον εγκέφαλο μέσω του κυκλοφορικού μας συστήματος. Το αλκοόλ επίσης μέσω του νευρικού μας συστήματος προκαλεί μεταβολές στην συμπεριφορά μας μιας και επηρεάζει περιοχές του εγκεφάλου που είναι πιο ευαίσθητες στην αυξημένη τοξικότητα.

Συμπεράσματα από την εκτεταμένη χρήση οινοπνευματωδών για τον εγκέφαλο

 • Η εκτεταμένη κατανάλωση αλκοολούχων ποτών προκαλεί μια ποικιλία χημικών αντιδράσεων στον εγκέφαλο που εκφράζεται με διάφορες συμπεριφορές και καταστάσεις στην ανθρώπινη φυσιολογία.
 • Η τοξικότητα που προκαλεί το αλκοόλ στο αίμα και τα νεύρα έχει ως επίπτωση πρόωρο την καταστροφή εγκεφαλικών κυττάρων ακόμη και πρόωρο θάνατο για τον άτομο.
 • Αυτή η καταστροφή των κυττάρων έχει ως αποτέλεσμα την μείωση της χωρητικότητας του εγκεφάλου. Αυτό έχει ως συνέπεια την αρνητική μεταβολή συναισθημάτων και συμπεριφορών που έχουν να κάνουν με την σκέψη, την κριτική ικανότητα, την υποκίνηση, την κοινωνικότητα, την διάθεση για δημιουργία.
 • Το καλό είναι ότι ο εγκέφαλος δημιουργεί νέα εγκεφαλικά μέσα μόλις σε 30 ημέρες αποτοξίνωσης. Επίσης, υπάρχουν βότανα όπως το γαϊδουράγκαθο που βοηθούν την αποτοξίνωση του συκωτιού και την καλύτερη λειτουργία του οργανισμού. Μια πολύ καλή και δραστική λύση είναι το γαϊδουραγκαθέλαιο για την αποτοξίνωση.
 • Η έρευνα δείχνει ότι υπάρχει μια κάποια σχέση εκτεταμένης χρήσης αλκοόλ με την άνοια, ωστόσο τέτοιου είδους έρευνες είναι ακόμη σε πρώιμα στάδια και έχουμε πολλά ακόμη να ανακαλύψουμε σχετικά με αυτό το θέμα.
 • Την πηγή που μπορείτε να πάρετε περισσότερες πληροφορίες στα Αγγλικά μπορείτε να την δείτε ΕΔΩ
bio
13.36
0.95
0.92

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αρέσει σε %d bloggers: