Δίαιτα για απώλεια λίπους – Πως να ξεκινήσεις

δίαιτα για απώλεια λίπους με ζυγαριά, μεζούρα και μήλο

Δίαιτα για απώλεια λίπους – ας επιστρέψουμε στα βασικά

Σε μια δίαιτα για απώλεια λίπους το πρώτο πράγμα που θα προτείναμε είναι να μην βάλετε στο μυαλό σας την λέξη δίαιτα. Αυτό γιατί οι περισσότερες δίαιτες είναι βασισμένες σε γρήγορα αποτελέσματα με όχι και τόσο υγιεινό τρόπο για τον οργανισμό σας. Επικεντρωθείτε περισσότερο στις βασικές αρχές που είναι η θρεπτική αξία σε συνδυασμό με τακτική άσκηση. Οπότε θα σας ξαναπούμε ότι όταν διαβάζετε για μια δίαιτα για χάσιμο λίπους σε 20 ημέρες, απλά μην την εφαρμόσετε! Αντί για αυτό εμείς σας προτείνουμε να διαβάσετε αυτό το άρθρο για να μάθετε τις βασικές αρχές της σωστής διατροφής που θα οδηγήσουν και σε απώλεια βάρους. Θα βρείτε διατροφικές συμβουλές αλλά και tips για ασκήσεις που μπορείτε να εφαρμόσετε στο γυμναστήριο. Κατά συνέπεια η δίαιτα για απώλεια λίπους είναι αποτέλεσμα μιας βασικής αρχής: το να καταναλώσετε τροφές με λιγότερες θερμίδες από αυτές που χρειάζεται το σώμα σας σε ημερήσια βάση. Οπότε μια καλή αρχή είναι να ξεκινήσετε να υπολογίζετε τις θερμίδες που καταναλώνετε.

Πόσες θερμίδες χρειάζεστε την ημέρα?

Ο καθένας μας είναι διαφορετικός, οπότε και ο αριθμός των θερμίδων που χρειάζεται ο καθένας μας διαφέρει. Πόση ενέργεια χρειάζεστε ημερησίως διαφέρει ανάλογα με την ηλικία σας, το φύλο, την σωματική σας διάπλαση και τις δραστηριότητες που αναλαμβάνεται καθημερινά. Το συνολικό ποσό θερμίδων που χρειάζεται κάποιος ορίζεται ως η συνολική ενεργειακή δαπάνη. Μπορείτε να πάρετε μια καλή άποψη για την καθημερινή ενεργειακή σας δαπάνη στον online υπολογιστή στο σύνδεσμο που θα βρείτε στο τέλους του άρθρου. Θα χρειαστείτε βασική γνώση Αγγλικών.

Στον online υπολογιστή αυτό βάζετε τα βασικά στοιχεία που αναφέραμε. Την ηλικία σας, το φύλο, το ύψος, το βάρος και το επίπεδο της δραστηριότητας σας. Στο επίπεδο δραστηριότητας θα πρέπει να απαντήσετε με ρεαλισμό γιατί αν βάλετε πιο έντονη δραστηριότητα από την πραγματική, θα σας βγάλει μεγαλύτερο αριθμό αναγκών σε θερμίδες. Έτσι θα πάρετε περισσότερες θερμίδες από τις ημερήσιες ανάγκες σας και δεν θα πετύχετε το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Μέτρησα τις ημερήσιες ανάγκες σε θερμίδες –  και τώρα?

Αφού υπολογίσετε τις θερμίδες που χρειάζεστε μετά μπορείτε να δείτε ποιες τροφές μπορείτε να έχετε στην διατροφή σας. Μετά κάνετε το πλάνο της διατροφής ανά ημέρα καθώς και των ασκήσεων που χρειάζεστε για να χάσετε βάρος και λίπος. Η αλλαγή αυτή στον τρόπο ζωής θα σας ενδυναμώσει και θα αναβαθμίσει τα επίπεδα υγείας του οργανισμού σας.

Δίαιτα για χάσιμο λίπους αλλά και βάρους – ποια είναι τα δεδομένα?

Η επιτυχία στην απώλεια βάρους και λίπους έγκειται στο συνδυασμό ενός καλού πλάνου διατροφής με ένα πρόγραμμα γυμναστικής. Ο σχεδιασμός της διατροφής μπορεί να είναι αποτρεπτικός για κάποιους στην αρχή. Πολλοί άνθρωποι έχουν μεγαλώσει τρώγοντας χαμηλής ποιότητας έτοιμες τροφές και δεν έχουν ιδέα για τις τροφές με θρεπτική αξία.

Όλα τα συσκευασμένα τρόφιμα έχουν ετικέτα με την θρεπτική τους αξία και τις αναλογίες. Ωστόσο πολλοί από εμάς δεν έχουμε μάθει να διαβάζουμε αυτές τις ετικέτες. Επίσης δεν έχει περάσει και πολύς καιρός που ο άνθρωπος κατηγοριοποιούσε τις τροφές σε πρωτεΐνη, υδατάνθρακες, λιπαρά καθώς και τον βέλτιστο συνδυασμό τους. Ότι τρωγόταν ήταν απλά φαγητό για αυτόν! Ευτυχώς έχει παρέλθει αυτή η εποχή και ολοένα και περισσότεροι από εμάς έχουμε εξοικειωθεί με τις έννοιες πρωτεΐνη, υδατάνθρακες και λιπαρά στην διατροφή.

διαιτα για χασιμο λιπους διατροφη με λαχανικά

Ας δούμε τι χρειάζεται το σώμα

Το ανθρώπινο σώμα αποτελείται κατά κύριο λόγο από νερό. Μετά από το νερό έρχεται η πρωτεΐνη όπου είναι απαραίτητη για να εκτελέσει ο ανθρώπινος οργανισμός χιλιάδες από τις καθημερινές λειτουργίες.  Το σώμα ουσιαστικά δουλεύει με την επεξεργασία των πρωτεϊνών σε διαφορετικούς συνδυασμούς αμινοξέων, την δομική ύλη των πρωτεϊνών

Οι υδατάνθρακες είναι η προτιμώμενη ενεργειακή βάση για τις καθημερινές σας ανάγκες. Οι απλοί υδατάνθρακες ή και οι ζαχαρούχοι δίνουν άμεσα ενέργεια στο σώμα σας για να ανταπεξέλθει. Ωστόσο θα δούμε ποιοι υδατάνθρακες είναι πιο καλοί για την διατροφή και μιλάμε για εκείνους που δεν απορροφά άμεσα ο οργανισμός. Αυτό που πρέπει να προσέξουμε είναι ότι η μεγαλύτερη κατανάλωση υδατανθράκων από αυτή που χρειάζεται το σώμα, οδηγεί σε ανεπιθύμητη συσσώρευση λίπους.

Τα λιπαρά διαχωρίζονται σε καλά ή όχι

Τα λιπαρά είναι επίσης άκρως απαραίτητα στον οργανισμό μας για διάφορους σκοπούς. Αποθηκεύεται αυτή η ενέργεια στον πιο παχύ ιστό του σώματος με σκοπό την προφύλαξη του σώματος από τις εξωτερικές θερμοκρασίες. Επίσης προστατεύει την καλή λειτουργία των ζωτικών μερών του σώματος μας. Ωστόσο υπάρχουν λιπαρά καλής ποιότητας και κακής ποιότητας και ανάλογα με το ποια καταναλώνουμε τότε με αυτό το επίπεδο ποιότητας χτίζουμε και την υγεία μας.

Μεγάλος αριθμός ανθρώπων καταναλώνει πολλά κορεσμένα λίπη και κακής ποιότητας. Εννοείται ότι αυτή η πρακτική δεν είναι καλή για την υγεία και δεν περιλαμβάνεται σε καμία δίαιτα για απώλεια λίπους. Για αυτό το λόγο τα καρδιαγγειακά νοσήματα είναι αρκετά συνηθισμένες καταστάσεις. Σε συνδυασμό πάντα με κακής ποιότητας τρόπος ζωής, κάπνισμα, έλλειψη άσκησης, αλκοόλ κλπ. Αυτό που πρέπει να κρατήσουμε είναι ότι ο οργανισμός χρειάζεται τα λιπαρά, αλλά τα καλά λιπαρά.

Υπάρχει το φαγητό και υπάρχει και η σωστή και ισορροπημένη δίατα για απώλεια λίπους

Ας δούμε ποια είναι η προτεινόμενη αναλογία της θρεπτικής αξίας στην διατροφή μας.

Ας δούμε κάποιες καλές πηγές πρωτεΐνης

 • Άπαχο κόκκινο κρέας
 • Κοτόπουλο στήθος, ή το κρέας του γενικότερα και όχι η πέτσα
 • Γαλοπούλα
 • Ψάρια
 • Γαλακτοκομικά χαμηλών λιπαρών

Αυτές οι τροφές είναι οι συνηθισμένες και οι πρώτες στην λίστα. Μην φοβηθείτε να φάτε ολόκληρα τα αυγά γιατί υπάρχει μεγάλη θρεπτική αξία στον κρόκο τους. Επίσης αν αναζητάτε φυτικές πηγές πλούσιες σε πρωτεΐνη, μπορείτε να διαβάσετε το άρθρο μας φυτικές πηγές πρωτεΐνης.

Καλές πηγές υδατανθράκων

 • Γλυκοπατάτες
 • Φασόλια
 • Καλαμπόκι
 • Καστανό ρύζι
 • Βρόμη
 • Προϊόντα ολικής άλεσης
 • Λαχανικά
 • Φράουλες
 • Μπανάνες
 • Γκρέιπφρουτ
 • Μήλα

Οι πηγές υδατανθράκων που θα πρέπει να αποφεύγετε είναι τα γλυκά, τα κουλουράκια, το κέικ, προϊόντα με αλεύρι για όλες τις χρήσεις, φαρίνα κλπ Και σαφώς τροφές που έχουν μεγάλη ποσότητα ζάχαρης.

Πηγές καλών λιπαρών

 • Σολωμός
 • Τυρί χαμηλών λιπαρών
 • Ηλιόσπορος
 • Καρύδια
 • Αμύγδαλα ωμά ανάλατα
 • Φυστικοβούτυρο
 • Εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο

Οι τροφές που είναι πλούσιες σε λιπαρά και πρέπει να αποφεύγουμε είναι τα γαλακτοκομικά υψηλών λιπαρών, το χοιρινό και όλα τα λιπαρά κρέατα, τις dressing που βάζουν σε σαλάτες, τα τηγανιτά, το βούτυρο. Αυτές οι τροφές σαφώς και δεν περιλαμβάνονται σε μια δίαιτα για απώλεια λίπους ή βάρους.

δίαιτα για απώλεια λίπος chart

Ας σχεδιάσουμε την διατροφή μας

Μέχρι τώρα μιλήσαμε για δίαιτα για απώλεια λίπους, τι να προσέξετε, πως να υπολογίσετε τις θερμίδες που χρειάζεστε, ποιες τροφές μπορούν να σας βοηθήσουν και ποιες όχι. Τώρα ας δούμε πως θα σχεδιάζαμε εμείς το δικό μας διαιτολόγιο ή αλλιώς δίαιτα για απώλεια λίπους και βάρους. Υπενθυμίζουμε ότι χρειάζεται και το πρόγραμμα γυμναστικής προκειμένου να επιτύχουμε αποτελέσματα.

Το πρωινό μας

½ κούπα βρόμη με κανέλα Κεϋλάνης σε γάλα αμυγδάλου, 1 μήλο, 2-3 αυγά και νερό.

Το δεκατιανό μας

1 μπάρα δημητριακών χωρίς ζάχαρη

Το μεσημεριανό μας

Ψητό στήθος κοτόπουλο, καστανό ρύζι 1/3 κούπας, μιξ ψητών λαχανικών

Απογευματινό σνακ

½ κούπα γιαούρτι και ένα shake από Πρωτεΐνη υψηλής ποιότητας και θρεπτικής αξίας. Προτιμούμε κάποια βιολογική φυτική πρωτεΐνη χωρίς χημικά, δηλητήρια ή άλλες προσθήκες. Φυτική για να είναι πιο εύπεπτη και να μην προκαλεί δυσανεξία ή φούσκωμα.

Βραδινό

Ψητή μοσχαρίσια μπριζόλα, ½ γλυκοπατάτα, καρότα στον ατμό και νερό.

Βραδινό σνακ

Αν το δείπνο σας είναι κατά τις 19:30 είναι λογικό να σας πιάσει μια μικρή λιγούρα γύρω στις 23:00. Η λογική δεν είναι να αφήσουμε τον οργανισμό να καταπονείται, εμείς τρώμε 1-2 κουταλιές τις σούπας άπαχο τυρί σε κρέμα.

Προσοχή

Σας ενημερώνουμε ότι δεν δίνουμε ιατρικές συμβουλές. Οι πληροφορίες που περιγράφονται στην ιστοσελίδα μας για την δίαιτα για απώλεια λίπους, έχουν μόνο ενημερωτικό χαρακτήρα και σε καμία περίπτωση δεν αντικαθιστούν την ιατρική επιστήμη. Σε κάθε πρόβλημα υγείας, θα πρέπει να συμβουλεύεστε τον αντίστοιχο ιατρό.

Για να μετρήσετε την ημερήσια ενεργειακή σας δαπάνη κάνετε κλικ ΕΔΩ

bio
11.28
bio
bio
13.36
bio
14.71
Προσφορά!
-25%
Βαθμολογήθηκε με 5.00 από 5
22.64 16.98
ΝΕΟ
Προσφορά!
ΝΕΟ

Συμπληρώματα Διατροφής

Διατροφική Μαγιά Mari Gold με Β12

9.31 7.31

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αρέσει σε %d bloggers: