Τζίντζερ Ιδιότητες (Πιπερόριζα)

τζίντζερ ιδιότητες

Το Τζίντζερ με ιδιότητες μαγεικές ή αλλιώς Πιπερόριζα είναι η ρίζα του φυτού Zingiber officinale (Ζιγγίβερις η φαρμακευτική)

Η ρίζα αυτή χρησιμοποιείται στην ιατρική αλλά και ως μπαχαρικό στο φαγητό ή ως εξωτική λιχουδιά.

Η καλλιέργεια του τζίντζερ ή πιπερόριζας ξεκίνησε στην Νότα Ασία και χρησιμοποιείται στην Ιατρική, στην αρωματοποιεία, στη φαρμακευτική αλλά και στην μαγειρική. Η πιπερόριζα είναι πολυετές φαρμακευτικό φυτό το οποίο έχει κονδυλώδες ρίζωμα με χαρακτηριστική καφέ φλούδα στο εξωτερικό του. Εσωτερικά έχει ανοιχτό κίτρινο χρώμα και αναδύει χαρακτηριστικό πικάντικο και λεμονοειδές άρωμα.

Τζίντζερ ιδιότητες & οφέλη 

Εφόσον χρησιμοποιείται στην φαρμακευτική και στην ιατρική είναι εύκολο να αντιληφθεί κάποιος ότι έχει θαυματουργές ιδιότητες για την ανθρώπινη υγεία. Πρώτα από όλα βοηθά σε στομαχικές διαταραχές, δυσπεψία και γενικότερα υποβοηθά την διαδικασία της πέψης. Το τζίντζερ είναι πολύ γνωστό για την αντιοξειδωτική του δράση, μειώνει την χοληστερίνη και βοηθά την ρύθμιση του ανοσοποιητικού συστήματος. Είναι επίσης γνωστό ότι τονώνει και για αυτό χρηιμποιείται σε πολλαπλά ροφήματα. Χρησιμοποιείται κατά της γρίπης και του κρυολογήματος μιας και είναι σύμμαχος ενάντια σε πονοκέφαλο, πυρετό, άλγος στομάχου. Επιπλέον, έρευνες δείχνουν ότι βοηθά ενάντια σε αρθριτικά προβλήματα. Στα συστατικά του συγκαταλέγονται το νερό σε πολύ μεγάλο ποσοστό, πάνω από 70%, ψευδάργυρος, πολυφαινόλες, κάλλιο.

Τζίντζερ & Χρήσεις

Καταρχήν, στην μαγειρική έχει πολλαπλές χρήσεις. Στα μπιφτέκια όπου σε 1 κιλό κιμά μπορείτε να προσθέσετε, μεταξύ των άλλων υλικών, 1 κουταλάκι του γλυκού τζίντζερ. Σε κοτόπουλο με τζίντζερ, κουρκουμά πιπεριές, κρεμμύδι και ρύζι. Έχει χαρακτηριστική γεύση που νοστιμίζει πολλά πιάτα αλλά θέλει προσοχή γιατί αν σας παραπέσει μπορεί και να αλλοιώσει το αποτέλεσμα. Κάποιοι που θέλουν λίγο πιο πικάντικες τις σαλάτες τους, το προσθέτουν. Πάει καλύτερα σε ντρέσινγκ πράσινης σαλάτες με λεμόνι ή κάποια κρέμα βαλσαμικού ξυδιού. Σε όποιο λαδερό, κοκκινιστό φαγητό μπορείτε να προσθέσετε τριμμένο τζίντζερ λίγο πριν το σβήσιμο. Ωστόσο ανατρέχοντας σε συνταγές ζαχαροπλαστικής, θα δείτε ότι το τζίντζερ συνοδεύει πολλά από τα γλυκά. Κυρίως βέβαια μπισκότα, κέικ, κουλουράκια.

Τζίντζερ & ιδιότητες φαρμακευτικές

Αναφέραμε την πολύτιμη συμβολή του σε γρίπη και κρυολογήματα. Βράστε κάποιο τσάι ή βότανο της αρεσκείας σας και προσθέστε 1 κουταλιά του γλυκού μέλι, μια φέτα λεμόνι και μισή κουταλιά του γλυκού τζίντζερ. Το ίδιο μπορείτε να κάνετε για την δυσπεψία αλλά με πράσινο τσάι κυρίως. Εισπνοές σε νερό που βράζει με τζίνζτερ μέσα, βοηθούν σε καταρροή, βουλωμένη μύτη ή ιγμόρια. Το τζίντζερ διεγείρει το κυκλοφορικό περιφερειακά οπότε μπορεί να σας βοηθήσει σε χιονίστρες και κράμπες. Σε 50ml λάδι ελιάς θα βάλετε μισή κουταλιά πιπερόριζα και το αφήνετε 1-2 εβδομάδες. Κατόπιν χρησιμοποιείται το λάδι με το τζίντζερ για εντριβές

Θρεπτική αξία / 100 γρ. πιπερόριζας
Ενέργεια: 80 kcal / Λιπαρά: 0,4 γρ. / Yδατάνθρακες: 18 γρ. / Φυτικές ίνες: 2 γρ. / Πρωτεΐνες: 2 γρ. / Mαγνήσιο: 43 mg / Xαλκός: 1,9 mg / Kάλιο: 410 mg / Φώσφορο: 34 mg / Aσβέστιο: 16 mg / Nάτριο: 13 mg / Bιταμίνη C: 5 mg / Φυλλικό οξύ: 11 μg

bio
bio

Βότανα

Αχιλλέα

2.50

θεραπευτικά

Κάρδαμο σπόροι

2.60
Προσφορά!

θεραπευτικά

Κουρκουμάς σκόνη

0.75 0.50

Βότανα

Τσάι Μέντα

0.75

Βότανα

Γλυκόριζα

1.40

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *