Κέικ Λάιμ με Παπαρουνόσπορο

κέικ συνταγή

Αυτή η εκπληκτική παραλλαγή για κέικ δημιουργήθηκε από τον Χόρχε την ημέρα των ερωτευμένων και σαν τελείωμα για ένα γεύμα Ιταλικής κουζίνας. Το αγαπήσαμε τόσο πολύ που νιώθαμε βαθιά επιθυμία να μοιραστούμε όλες τις λεπτομέρειες της συνταγής μαζί σας. Εμποτισμένο με γκρέιπφρουτ, λάιμ, πορτοκάλι και βανίλια, μια απλή συνταγή που μπορεί να συνδυαστεί και με κομματάκια αποξηραμένου κίτρου. Τα τριμμένα φρέσκα φρούτα και ο χυμός τους πηγαίνουν κατυεθείαν στο βούτυρο. Θα πρότεινα να «κλέψετε» μία δόση από το ακατέργαστο βούτυρο πριν το φτιάξετε. Είναι τόσο νόστμο! Όταν το κέικ σας βγει από το φούρνο,  κάντε μικρές τρυπίτσες με ένα ψιλό σουβλί και περιχύστε λίγο ακόμη χυμό από λάιμ, θα τονώσει ακόμη περισσότερο τη γεύση του. Το Ελληνικό γιαούρτι  στο κέικ και το γλάσο προσθέτει στην υφή ενώ ο παπαρουνόσπορος το κάνει πιο γευστικό και τραγανό. Το κέικ αυτό είναι εντυπωσιακό για κάθε περίσταση, μπορεί να ολοκληρώσει ένα γεύα ή ακόμη να συνοδεύσει ένα απογευματινό καφέ ή τσάι. Συνεχίστε για να διαβάσετε την συνταγή.

κέικ υλικά

Η αρχική αυνταγή απαιτεί μόνο τη χρήση γκρέιπφρουτ για αυτό το κέικ.  Ωστόσο το λάιμ δίνει κατά πολύ σε γεύση και για αυτό το εντάξαμε σε συνδυασμό με το γκρέιπφρουτ και το πορτοκάλι. Επίσης, είναι πολύ εύκολο να βρεθούν αυτά τα φρέσκα φρούτα και προτείνουμε να χρησιμοποιήσετε πορτοκάλια Λακωνίας που φημίζονται ως ζουμερά αλλά και γευστικά. Το λάιμ προστέθηκε για να ενταθεί λίγο το όξινο στοιχείο στη γεύση και το πορτοκάλι για να ισορροπήσει το κέικ με το γλυκό στοιχείο των φρούτων.

Είμαι απόλυτα σίγουρος ότι το κέικ θα γίνει απολαυστικό μόνο με λεμόνι ή με όποιο συνδυασμό εσπεριδοειδών. Ωστόσο τα φρέσκα φρούτα που προτείνουμε σε συνδυασμό με τον παπαρουνόσπορο, το Ελληνικό γιαούρτι, την βανίλια και τα άλλα βασικά συστατικά προσδίδουν ένα καταπλητκικό αποτέλεσμα που θα ενυτπωσιάσετε τους καλεσμένους σας.

κέικ λάιμ
κέικ λάιμ παπαρουνόσπορο

υλικα

σχετικα προϊοντα

Κέικ Λάιμ με Παπαρουνόσπορο

Προσαρμοσμένο από εδώ,

Για κέικ 8 κομματιών

Συστατικά για το κέικ

  • 1 1/2 φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 2 κουταλάκια (γλυκού) μπέικιν πάουντερ
  • 3/4 κουταλάκια (γλυκού) θαλασσινό αλάτι
  • 1 φλιτζάνι καστανή ζάχαρη
  • 1 κουταλάκι (γλυκού) τριμμένη φλούδα γκρέιπφρουτ
  • 1 κουταλάκι (γλυκού) τριμμένη φλούδα πορτοκαλιού
  • 1 κουταλάκι (γλυκού) τριμμένη φλούδα λάιμ
  • 2 αυγά
  • 1/3 φλιτζανιού παρθένο ελαιόλαδο
  • 1 κουταλάκι (γλυκού) βανίλια
  • 3/4 φλιτζανιού Ελληνικό γιαούρτι
  • 4 κουταλάκια (σούπας) φρεσκοστιμμένο χυμό γκρέιπφρουτ
  • 2 κουταλάκια (σούπας) φρεσκοστιμμένο χυμό πορτοκαλιού
  • 2 κουταλάκια (σούπας) φρεσκοστιμμένο χυμό λάιμ
  • 1 κουταλάκι (σούπας) παπαρουνόσπορο, θα χρειαστείτε επιπλέον για τη γαρνιτούρα

Συστατικά για το γλάσο

  • ½ φλιτζάνι ζάχαρη άχνη
  • 1 κουταλάκι (σούπας) Ελληνικό γιαούρτι

Οδηγίες παρασκευής

  1. Προθερμάνετε το φούρνο στους 180°C.  Βάλτε σε μία μεσαίου μεγέθους φόρμα μία λαδόκολλα, αφήστε τη να εξέχει (όμοια με τη φωτογραφία παραπάνω). Καλό θα ήταν να αλείψετε με λίγο ακόμη λάδι τη κόλλα για να αποφύγουμε το να κολλήσει το κέικ μας. Ρίξτε αλεύρι, μπείκιν πάουντερ και το αλάτι σε ένα μεσαίο μπολ και αφήστε το στο πλάι.
  2. Προσθέστε τη καστανή ζάχαρη και το ξύσμα του λάιμ στο μπολ και τοποθετήστε το κάτω από επιτραπέζιο μίξερ. Με τα ακροδάχτυλα σας, ανακατέψτε το ξύσμα αναλογικά με τη καστανή ζάχαρη. Προσθέστε τα αυγά, το λάδι και τη βανίλια και χτυπήστε τα σε μεγάλη ταχύτητα (3-4 λεπτά περίπου).  Μειώστε τη ταχύτητα από το μίξερ και προσθέστε τα μισά από όλα τα ξηρά συστατικά (εκτός των χυμών των φρούτων) μαζί με τα 3/4 του φλιτζανιού γιαούρτι. Κατόπιν προσθέστε τα υπόλοιπα ξηρά συστατικά (εκτός των χυμών των φρούτων) και μετά 3 κουταλιές (σούπας) χυμό γκρέιπφρουτ, 1 κουταλιά (σούπας) χυμόπορτοκάλι, 1 κουταλιά (σούπας) χυμό λάιμ και παπαρουνόσπορο.  Ξύστε λίγο βούτυρο και διορθώστε την επιφάνεια αν χρειάζεται.
  3. Ψήστε το κέικ μέχρι να πάρει χρυσο-καφέ χρώμα (για 50-60 λεπτά περίπου).  Βγάλτε το κέικ από το φούρνο και τοποθετήστε το πάνω σε ένα (ξύλινο) πλατό και κάντε μικρές τρυπίτσες με ένα πολύ ψιλό σουβλί, στο πάνω μέρος από το κέικ. Περιχύστε τους υπόλοιπους χυμούς από τα φρούτα (λογικά απομένουν 3 κουταλιές της σούπας). Αφήστε το να κάτσει για 15 λεπτά περίπου, μετά με ένα μαχαίρι προσπαθήστε προσεκτικά να απελευθερώσετε το κέικ από τη φόρμα.   Αφού το τοποθετήσετε προσεκιτκά στο πλατό, αφήστε να κρυώσει πλήρως.
  4. Για να φτιάξετε το γλάσο, προσθέστε ζάχαρη άχνη, 1 κουταλιά (σούπας) γιαούρτι, 1 κουταλάκι (γλυκού) νερού και μια πολύ μικρή δόση αλατιού σε ένα μέτριου μεγέθους μπολ, χτυπήστε μέχρι να αποκτήσει απαλή υφή. Περιχύστε ισομερώς το γλάσο πάνω στο κέικ, μετά γαρνίρετε με παπαρουνόσπορο. Αφήστε το γλάσο να δέσει για 30 λεπτά τουλάχιστον πριν σερβίρετε. Κατόπιν μπορείτε να το απολαύσετε.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *