Πέννες Φούρνου με Πιπεριές Φλωρίνης

πέννες φούρνου

Οι Πέννες Φούρνου μπορεί να γίνει ένα πιάτο που λιώνει στο στόμα! Είναι κρεμώδες πιάτο, μυρωδάτο και λαχταριστό. Συνοδεύεται από ψητές πιπεριές Φλωρίνης.

Η βάση αυτού του πιάτου είναι η κόκκινη σάλτσα που ανακατεύεται με τις πέννες.  Συστατικά που χαρακτηρίζουν το πιάτο είναι οι πιπεριές Φλωρίνης, η αποξηραμένη ντομάτα, το σκόρδο, το κουκουνάρι, η Παρμεζάνα, το ξύδι κόκκινου κρασιού και το παρθένο ελαιόλαδο, στοιχεία που συνθέτουν ένα φλογερό κόκκινο χρώμα στο πιάτο μας. Οι βρασμένες πέννες αναμειγνύονται με τη σάλτσα και σπεπάζονται κατόπιν στο μαγειρικό μας σκεύος από μια απλή μπεσαμέλ, ψιλοκομμένη μοτσαρέλα και φρεσκοκομμένο βασιλίκο (από τη γλάστρα σας αν είναι δυνατόν).  Το ταψάκι με τις πέννες και τη μπεσαμέλ ψήνεται για λιγο στο φούρνο, προκειμένου να αναμειχθούν όλες οι γεύσεις, να λιώσει η μοτσαρέλα και να γίνει το πιάτο μας λίγο πιο τραγανό στο στόμα.  Όσο οι πέννες ψήνονται, το άρωμα τους, το ροδοκοκκίνισμα και η λαχταριστή όψη τους μας αποσυντονίζουν από το να τις αφήσουμε να ψήνονται για το χρόνο που απαιτείται. Δείξτε τη δέουσα υπομονή όμως και η στιγμή που θα τις απολαύσετε πλησιάζει. Διαβάστε την συνταγή αναλυτικά παρακάτω.

πέννες φούρνου

Αυτό που λατρεύω σε αυτή τη συνταγή είναι ότι τα περισσότερα από τα υλικά είναι συνήθως άμεσα διαθέσιμα στο ράφι του ντουλαπιού ή του ψυγείου μου. Καθότι λάτρης της πιπεριάς Φλωρίνης και της λιαστής ντομάτας, διατηρώ ένα βαζάκι στο ψυγείο μου σχεδόν πάντα. Το σκόρδο, οι πέννες, το ελαιόλαδο, το ξύδι κόκκινου κρασιού υπάρχουν πάντα στο ντουλάπι μας. Το κουκουνάρι μπορεί να αντικατασταθεί και από αμύγδαλο ή καρυδόψιχα, υλικά που μπορεί εύκολα να βρεθούν.  Τα μόνα υλικά που χρειάστηκε να αγοράσω φρέσκα, είναι το γάλα, η μοτσαρέλα και ο βασιλικός. Από τότε δεν σας κρύβω ότι πήγα και αγόρασα και ένα γλαστράκι με βασιλικό για να έχω πάντα 2-3 φρέσκα φυλλαράκια στη κουζίνα μου!

Επιπρόσθετα της κόκκινης σάλτσας με τη πιπεριά Φλωρίνης, οι πέννες ψήνονται με την προσθήκη παρμεζάνας που μετατρέπεται σε μια άσπρη σάλτσα. Η άσπρη αυτή σάλτσα προσδίδει πιο κρεμώδη υφή στο πιάτο που είναι δύσκολο να την μιμιθεί κάποιο άλλο τυρί ή με την προσθήκη παραπάνω ποσότητας από μοτσαρέλα. Την άσπρη σάλτσα (μπεσαμέλ) είναι πανεύκολο να τη φτιάξετε στο μάτι της κουζίνας. Εν συντομία, βάζετε λίγο βούτυρο και αλεύρι σε ένα μέτριου μεγέθους κατσαρολάκι μέχρι να αρχίσει να παίρνει άρωμα και ελαφρύ χρυσαφί χρώμα. Αραιώστε με λίγο φρέσκο γάλα και αφήστε το για περίπου 8-10 λεπτά. Στο τελείωμα βάζετε τριμένη παρμεζάνα, τριμμένο μοσχοκάρυδο, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Τόσο απλό!

πέννες φούρνου

Μόνο μια μικρή υπενθύμιση! Τις τελευταίες ημέρες εργάζομαι πυρετωδώς στην ιστοσελίδα και στο blog μου οπότε πιθανά να έχω αφήσει κάποιο μήνυμα αναπάντητο. Υπόσχομαι ότι θα τα απαντήσω όλα τις αμέσως επόμενες ημέρες. Στη συνταγή μας τώρα όωμς! 🙂

πέννες φούρνου

πεννεσ φουρνου με πιπεριεσ φλωρινης

υλικα

σχετικα προϊοντα

– Η συνταγή έχει εμπνευστεί από εδώ.
– Ιδανική για δείπνο με δροσερό ροζέ κρασί
– Μερίδες 6
Για τη κόκκινη σάλτσα πιπεριάς
  • 1 βάζο πιπεριές Φλωρίνης
  • 1/2 φλιτζάνι αποξηραμένες ντομάτες
  • 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
  • 1/4 φλιτζάνι κουκουνάρι
  • 1/2 φλιτζάνι φρεσκοτριμμένη Παρμεζάνα
  • 2 κουταλάκια (μικρά) ξύδι κόκκινου κρασιού
  • Αλάτι
  • Φρεσκοτριμμένο μαύρο ή πολύχρωμο πιπέρι
  • 1/4 φλιτζάνι έξτρα παρθένο ελαιόλαδο

Για την μπεσαμέλ:

  • 2 κουτάλια (σούπας) ανάλατο βούτυρο
  • 2 κουτάλια (σούπας) αλεύρι
  • 2 1/4 φλιτζάνια γάλα
  • 1/4 φλιτζάνι φρεσκοτριμμένη Παρμεζάνα
  • Μια μικρή δόση μοσχοκάρυδο
  • Αλάτι μια μικρή δόση
  • Φρεσκοτριμμένο μαύρο ή πολύχρωμο πιπέρι

Για τις πέννες:

  • 1/2 κιλό πέννες, γίνεται και με βίδες ή σέλινο
  • 25 γρ. φρέσκια μοτσαρέλα
  • 2 γεμάτες χούφτες ψιλοκκομένο βασιλικό και λίγο ακόμη για το σερβίρισμα
  • Φρεσκοτριμμένη Παρμεζάνα για το τελείωμα

οδηγιεσ παρασκευης

  1. Για να φτιάξουμε τη κόκκινη σάλτσα πιπεριάς, συνδυάζουμε κόκκινες πιπεριές, αποξηραμένες ντομάτες, σκόρδο, κουκουνάρι, Παρμεζάνα και ξύδι κόκκινου κρασιού σε ένα μούλτι (κόφτη) φαγητού, μαζί με 1 κουταλάκι (μικρό) αλάτι και τριμμένο πιπέρι. Ανακατεύτε τα υλικά στο μούλτι μέχρι να είναι όλα ψιλοκομμένα. Αφήστε το μούλτι να γυρίζει και προσθέστε παρθένο ελαιόλαδο έτσι ώστε η σάλτσα να αποκτήσει πιο ήπια υφή. Προσθέστε αλάτι, πιπέρι και ξύδι κόκκινου κρασιού και δοκιμάστε τη γεύση της.
  2. Για να φτιάξουμε την μπεσαμέλ (άσπρη σάλτσα), ζεστάνετε λίγο βούτυρο σε ένα μικρό κατσαρολάκι σε μέτρια φωτιά μέχρι να λιώσει. Ρίξτε το αλεύρι πάνω στην επιφάνεια του βούτυρου και κατόπιν ανακατέψτε. Αφήστε τη στη φωτιά και να την ανακατεύετε συχνά και μέχρι να αποκτήσει ένα ελαφρά χρυσαφί χρώμα και άρωμα (1-2 λεπτά περίπου). Ρίξτε και το γάλα και ανακατέψτε σταδιακά, μέχρι να έρθει σε κατάσταση βρασμού. Χαμηλώστε τη φωτιά και συνεχίστε το ψήσιμο, ανακατεύετε όταν χρειάζεται, και μέχρι η σάλτσα να γίνει πιο παχύρευστη (για 8 – 10 λεπτά περίπου). Βγάλτε τη σάλτσα από τη φωτιά και ρίξτε και ανακατέψτε τη με την παρμεζάνα, το μοσχοκάρυδο, 1-2 μικρές δόσεις αλατιού και λίγο φρεσκοτριμμένο μαύρο ή πολύχρωμο πιπέρι. Ρίξτε λίγο ακόμη αλατοπίπερο αν το επιθυμείτε.
  3. Προθερμάνετε το φούρνο στους 180° C.
  4. Βάλτε νερό σε μια κατσαρόλα να βράζει (αυτό μπορείτε να το κάνετε όσο φτιάχνετε την μπεσαμέλ). Βράστε τα μακαρόνια για λίγο και μέχρι να γίνουν αλ τέντε (2-3 λεπτά και ανάλογα με τις οδηγίες της συσκευασίας τους). Σουρώνετε τις πέννες, αλλά κρατήστε λίγο από το ζουμί τους. Ξαναβάλτε τα στην κατσαρόλα, προσθέστε την κόκκινη σάλτσα που φτιάξατε και μία μικρή δόση από το νερό τους (που κρατήσατε στο σούρωμα). Συνεχίστε το ανακάτεμα μέχρι να καλυφθούν οι πέννες παντού από την κόκκινη σάλτσα. Δοκιμάστε και προσθέστε αλάτι ή και πιπέρι αν πιστεύετε ότι χρειάζεται.
  5. Βάλτε με το κουτάλι τη μισή από τη λευκή σάλτσα (μπεσαμέλ) σε ένα μεσαίου μεγέθους ταψί. Ρίξτε από πάνω το 1/2 από τις πέννες, το 1/2 από τη μοτσαρέλα και το 1/2 του φρεσκου βασιλικού. Ρίξτε από πάνω την υπόλοιπη άσπρη σάλτσα, το υπόλοιπο από τις πέννες. Με τη χρήση σπάτουλας ανακατεύτε απαλά και «ευγενικά» έτσι ώστε να δημιουργηθούν κάποια «ρυάκια» άσπρης σάλτσας στο ταψί. Προσοχή: μην τα ανακατέψετε όλα μαζί. Ρίξτε από πάνω το υπόλοιπο της μοτσαρέλας, το βασιλικό και τριμμένη Παρμεζάνα.
  6. Ψήστε στο φούρνο μέχρι να αρχίσει να λιώνει το τυρί και να δημιουργηθούν φυσαλίδες βρασμού (περίπου 20 λεπτά). Αυξήστε τη θερμοκρασία του φούρνου και ανεβάστε το ταψί πιο κοντά στη φωτιά, αφήστε το για λίγο και μέχρι να εμφανιστούν τα πρώτα σημάδια χρυσού χρώματος (από το ψήσιμο) στο τυρί (3-4 λεπτά περίπου). Αφήστε το να «κάτσει» για 5 λεπτά προτού σερβίρετε. Απολαύστε το βάζοντας λίγο ακόμη φρέσκο βασιλικό, τριμμένη παρμεζάνα ή και τριμμένο μαύρο ή πολύχρωμο πιπέρι!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *