Σαλάτα με Γύρο Κοτόπουλο

σαλάτα γεύρο κοτόπουλο

Μετά από το Πάσχα, οι περισσότεροι αρχίζουμε να τρώμε, να απολαμβάνουμε το καλό φαγητό και ίσως σε κάποιες περιστάσεις και λίγο περισσότερο από ότι θα έπρεπε. Όταν πλησιάσει το πρώτο θερινό μπάνιο σε κάποια από τις υπέροχες ακτές μας, τότε νιώθουμε ότι απολαύσαμε απερίσκεπτα. Έτσι μας ήρθε στο μυαλό μια λίγο πιο καλοκαιρινή σαλάτα με γύρο κοτόπουλο, που αποτελεί ένα πλήρες και απολαυστικό γεύμα αλλά θα μας βοηθήσει κιόλας να προσέξουμε λίγο περισσότερο την διατροφή μας.  Αν οι στόχοι μας για το καλοκαίρι περιλαμβάνουν μία λίγο πιο καλλίγραμμη σιλουέτα, αυτό το πιάτο αφενός θα μας βοηθήσει, αλλά θα μας δώσει και την ελευθερία του νου για τους επόμενους στόχους. Για εμένα προσωπικά, ένας από τους θερινούς στόχους είναι να προσπεράσω την δυσοίωνη επικαιρότητα και να επικεντρωθώ στο να ζήσω το τώρα και τη κάθε στιγμή του. Ας περάσουμε στη δημιουργία του υπέροχου πιάτου μας όμως.

σαλάτα γύρο κοτόπουλο

Το σωστό είναι να ξεκινήσουμε με το κοτόπουλο. Ωστόσο η μαγειρική είναι δημιουργία και στη δημιουργία δεν υπάρχει σωστό και λάθος. Εσείς μπορείτε να ξεκινήσετε και από το τζατζίκι. Το καλό είναι να αφήσετε τη γαρνιτούρα στο τέλος για να είναι φρεσκοκομμένη. Με τις αναλογίες μπορούμε να φιλοξενήσουμε και να χορτάσουν περίπου στους 6 ενήλικες.

Με ένα καλό γκριλ στη κουζίνα μπορεί κάποιος να αντιληφθεί εύκολα πόσο εύκολη μπορεί να γίνει η μαγειρική. Όσον αφορά στη γαριτούρα, ο καθένας μας μπορεί να εμπνευστεί ελεύθερα, εγώ πάντως κατά τη δημιουργία είχα στο μυαλό μου την εικόνα ενός καλού και ποιοτικού ψητοπωλείου, κοινώς σουβλατζίδικου. Αρχικά θα δημιουργήσουμε μια απλή μαρινάδα για το κοτόπουλο και αφήστε την να «κάτσει» για περίπου 20 λεπτά και στο ενδιάμεσο μπορούμε να ασχοληθούμε με το πλύσιμο ή και το κόψιμο των λαχανικών μας. Μετά φτιάχνουμε μια αρκετή ποσότητα τζατζίκι, το οποίο λογικά θα εξαφανιστεί πρώτο! Μετά κόψτε μια ικανοποιητική ποσότητα  από μαρούλι, ντομάτα, αγγούρι και μετά ψήστε το κοτόπουλο σας. Το ψήσιμο στο δικό μου σχετικά μικρό γκριλ πήρε περίπου 22 λεπτά. και αφού έψησα μερικές πίτες στο τέλος. Έτσι σε πολύ λίγο χρόνο μπορείτε να δημιουργήσετε ένα ελαφρύ, καλοκαιρινό και απολαυστικό γεύμα και να φιλοξενήσετε 6-8 άτομα. Επίσης, τους δίνετε την ευελιξία να παραλείψουν κάποιο από τα υλικά όπως μία φίλη μου θα άφηνε σίγουρα στην άκρη το κρεμμύδι. Ή τις πίτες για εκείνους που προσέχουν περισσότερο τη σιλουέτα τους. Ας δούμε τη δημιουργική διαδικασία είκονα-εικόνα και μετά αναλυτικά τις οδηγίες.

γαρνιτούρα
σαλάτα γύρο κοτόπουλο
Σαλάτα με γυρο κοτοπουλο
  • Μερίδες: 6 μεγάλες ή 8 μικρότερες (στο δικό μας γεύμα 7 ατόμων δεν έμεινε τίποτα πάντως)
  • Χρόνος που απαιτείται: 45 λεπτά με 1 ώρα

Η προσαρμογή έγινε από εδώ

  • Μην ανησυχείτε αν δεν έχετε μπάρμπεκιου στο μπαλκόνι ή την αυλή σας. Η συνταγή μπορεί να εκτελεστεί μια χαρά σε μικρό ηλεκτρικό γκριλ ή ακόμη και στο φούρνο σας. Εμείς την δοκιμάσαμε σε ηλεκτρικό γκριλ και μας πέτυχε μια χαρά.
  • Όσο για τις πίτες μπορείτε να δοκιμάσετε ολικής άλεσης για ακόμη πιο υγιεινό γεύμα. Σας συστήνουμε πάντως τα μικρά πιτάκια που βολεύουν ακόμη περισσότερο στη διακόσμηση του πιάτου σας.
  • Η λέξη γύρος προέρχεται από την περιστροφή και αρχικά είχε υιοθετηθεί για χοιρινό ή αρνίσιο κρέας. Κατόπιν έκανε την είσοδο του και το κοτόπουλο μιας και οι περισσότεροι από εμάς αναζητούμε πιο υγιεινές διατροφικές λύσεις.

υλικα που θα χρειαστειτε

ΣΧΕΤΙΚΑ ΠΡΟϊΟΝΤΑ

ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ
    • 1 κουταλιιά (σούπας) παρθένο ελαιόλαδο
    • Ξύσμα και χυμό από 1 λεμόνι
    • 3 σκελίδες σκόρδο σε φέτες
    • 1 1/2 κουτάλι (μικρό) αλάτι
    • 3/4 κουτάλι (μικρό) πάπρικα
    • 1/4 κουτάλι (μικρό) καπνιστή ή καυτερή πάπρικα
    • 1 1/2 κουτάλι (μικρό) τριμμένη ρίγανη
    • Φρεσκοτιμμένο μαύρο ή πολύχρωμο πιπέρι
    • 10 μπουτάκια κοτόπουλου χωρίς το κόκκαλο
ΓΙΑ ΤΟ ΤΖΑΤΖΙΚΙ
    • 2 ΚΟΎΠΕς (550 γρ. περίπου) σκέτο Ελληνικό γιαούρτι
    • 1 ολόκληρο μέτριου μεγέθους Ελληνικό αγγούρι
    • 2 κουταλιές (σούπας) στιμμένο χυμό λεμονιού
    • 1 κουτάλι (σούπας) λευκό ξύδι κρασιού
    • 1 κουτάλι (σούπας) φρέσκο άνιθο
    • 2 μέτριες σκελίδες σκόρδου, καθαρισμένες
    • 1 1/2 κουταλάκι (μικρό) αλάτι
    • 1/2 κουταλάκι (μικρό) φρεσκοτριμμένο μαύρο ή πολύχρωμο πιπέρι
ΓΙΑ ΤΗ ΓΑΡΝΙΤΟΥΡΑ
  • 1 μαρούλι μικρο, καθαρισμένο και κομμένο
  • 1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
  • Περίπου 3-4 μικρές ή μεσαίου μεγέθους ντομάτες κομμένες
  • 1 Ελληνικό αγγούρι μέτριου μεγέθους, κομμένο
  • 4 πίτες γίγας ή 8 μίνι πίτες ή όσες επιθυμείτε

Ετοιμασία του κοτόπουλου: Βάλτε όλα τα υλικά για το κοτόπουλο μαζί με τα μπουτάκια κοτόπουλου σε μία σακουλίτσα αποθήκευσης τροφίμων. Ανακινείστε έτσι ώστε να ανακατευτούν τα υλικά με το κοτόπουλου αναλογικά. Αφήστε όση ώρα επιθυμείτε να μαριναριστούν μεταξύ των 20 λεπτών (ελάχιστο) μέχρι 24 ώρες (μέγιστο).

Ετοιμασία για το τζατζίκι: Βάλτε το γιαούρτι σε ένα μέτριου μεγέθους μπολ. Κόψτε κατά μήκος το αγγούρι σε 4/4 (4 ολόκληρες λωρίδες). Τρίψτε χονντρά το αγγούρι πανω σε μια καθαρή επιφάνεια και στίψτε το όσο καλύτερα μπορείτε προκειμένου να δημιουργηθεί μια υγρή σος. Προσθέστε το αγγούρι στο μπολ με το γιαούρτι, μαζί με το λεμόνι, το λευκό ξύδι, άνηθο, σκόρδο, αλάτι και πιπέρι και ανακατέψτε για να αναμειψθούν ισορροπημένα και αρμονικά τα υλικά. Δοκιμάστε προκειμένου να δείτε αν χρειάζεται επιμέρους διορθώσεις-προσθήκες σε σχέση με το γευστικό σας γούστο. Βάλτε το στο ψυγείο μέχρι να χρειαστεί.

Προετοιμασία της γαρνιτούρας: Βάλτε σε ένα μεγάλο πλατό το μαρούλι, το κρεμμύδι, τις ντομάτες και το αγγούρι. Αν θέλετε ρίξτε λίγο τριμμένο κρεμμύδι με μία δόση λεμόνι 1-2 δόσεις ξύδι και αλάτι προκειμένου να νιστιμήσουν ακόμη περισσότερο.

Ψήστε το κοτόπουλο: Ζεστάνετε το γκριλ σας στο μέγιστο δυνατό. Βγάλτε το κοτόπουλο από τη μαρινάδα και ψήστε από τη μία πλευρά μέχρι να εμφανιστούν οι πρώτες σκούρες γραμμές από το ψήσιμο, για περίπου 5 λεπτά, μετά γυρίστε το κοτόπουλο και ψήστε για 3 λεπτά ακόμη. Ο χρόνος ψησίματος διαφέρει από το πόσο λεπτά ή χονδρά είναι τα κομμάτια του κοτόπουλου, από τη θερμοκρασία του και ανάλογα με την ένταση του γκριλ σας. Βγαλτε το ψημένο κοτόπουλο και τοποθετήστε το σε μια επιφάνεια κοπής για 2-3 λεπτά και στο μεταξύ ψήστε τις πίτες σας στο γκριλ.

Κόψτε το κοτόπουλο σε μικρές λωρίδες. Κόψτε τις πίτες σε τέσσερα κομμάτια. Βάλτε τα όλα μαζί σε ένα πλατό και σερβίρετε. Είναι ένα υγιεινό και απολαυστικό πιάτο που μπορεί να σας λύσει τα χέρια στο τι να μαγειρέψετε κατά τους ζεστούς μήνες που όλοι χρειαζόμαστε κάτι πιο ελαφρύ και γευστικό. Απολαύστε!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *